Økologisk landbrug

På vores jord dyrker vi frugt og grønt, der sælges i vores gårdbutik. Vi dyrker efter økologiske principper og uden pesticider.

Økoligiskkologi

Når du køber økologiske varer, sparer du dig selv, din familie og miljøet for syntetiske pesticider. Samtidig er du med til at sikre bedre dyrevelfærd og mere natur.

Da vi er et mindre økologisk landbrug må vi anvende en mere manuel produktionsform. Vi er Vivi og Henrik der sår, hakker og høster. Vi har ikke store maskiner, men en lille traktor med en del tilbehør. Grøntsagerne dyrkes på 7 "små marker" á hver 400 m2 hvor vi har en rotationsordning. Dette sikrer at fx kartofler ikke dyrkes samme sted flere år i træk og dermed mindskes risikoen for skadedyr og sygdom.

I frugtplantagen har vi sat fuglekasser op, så de små fugle helt naturligt vil yngle og spise mange af insekterne, der ellers kan gøre skade på frugten. Hønsene er med til at holde ukrudt og græs nede. I fremtiden ser vi også ænder og grise hjælpe til.

Det ligger os så fjernt som noget at bruge gift. Se hvad vi dyrker.

Vi vil økologien og mener at det bør være førstevalget. Vi kæmper selvfølgelig også med rent privat at gøre alle vore indkøb økologiske, men som grundprincip er det vigtigt at holde fast i økologien.

Efter at vi er flyttet ind, har vi erstattet pillefyr med jordvarme og tilføjet et pilerensningsanlæg til septiktanken for at skåne miljøet.

Økoligiskkologiske æg

På gården har vi 56 økologiske høns af racerne Isa Brown og Lohmann Brown Lite, der går på økologisk græs i den 5.000 m2 store frugtplantage.

Vi dyrker afgrøder, som bruges til foder til vores høns, fx havre, græs, æbler, markærter, grønkål og toppen fra grøntsagerne. På den måde tror vi selv på, at vi kan sikre fuld gennemsigtighed på vores økologiske landbrug. Hønsene spiser også tilskudsfoder.

De har et fint hønsehus med veranda.
Vi bruger hampestrøelse, som holder huset tørt. I selve redekassen er der strøelse og hø.
Inde i verandaen er der siddepinde, vand, muslingeskaller og strøelse.

Udearealet er et naturområde med træer og siddepinde, så hønsene kan føle sig trygge. De kan gemmes sig og få ro. Her er ingen stress.

Hønsene holder meget af at kunne sandbade, rode i jorden, spise græs og andet grønt. De vil gerne op og sidde og skue ud over området. Vi mener, at de skal have et så naturligt liv som muligt.

Vi holder meget af hønsene og sørger for, at de har det godt efter reglerne for økologisk hønsehold og lidt til. Bland andet er græsarealet de har 2-3 gange større end kravet fra myndighederne.
Hver 9. uge indsender vi prøver fra vores høns, der er tilknyttet statens salmonellahandlingsplan: Link til dokumentation

For os er dyrevelfærd vigtig, derfor gør vi ekstra meget for, at hønsene har det godt.

Ø-mærket Æggene er økologiske.
Du kan købe dem i gårdbutikken på Toftehøj 3, 4160 Herlufmagle. Se kort

Krav Økologisk Vivis Pryd
Flokstørrelse Maks 3.000 høns 56 høns
Udeareal 6 m2 pr høne 90 m2 pr høne *)
Indeareal 6 høns pr m2 5 høns pr m2
Reder 7 høns pr rede 5 høns pr rede
Kunstig belysning Slukket minimum 8 timer pr. døgn Benyttes i vinter-perioden fra det bliver mørkt til kl 20:00, som ledelys.

*) Når fugleinfluensen raser lukker vi hønsene ind i skoven, ved siden af hønsehuset, hvor de er overdækket og beskyttet.

Her har de stadig god plads, og vi fodrer ekstra med æbler og korn for at holde dem beskæftiget.

I vores skov har de stadig god mulighed for at udfolde deres naturlige adfærd.


Bier

Vores bier skal bestøve blomsterne på træer og buske for at sikre et højt udbytte og en god kvalitet af frugt og bær.

Vi har været på biavlerkursus for at lære, hvordan man håndterer bierne og er medlem af i Danmarks Biavlerforening. I sommerperioden tilser vi bierne en gang om ugen, for at vurdere deres tilstand og om de har plads nok. Når sommerhonningen er høstet, gør vi dem vinterklar og giver dem foder.

Der høstes honning fra bierne to gange om året så vi får både forårs- og sensommerhonning. Honningen koldtappes og opvarmes ikke, så den bibeholder sine oprindelige og gode egenskaber. Honningen fra vores bier er ikke økologisk.

Honningen kan købes i gårdbutikken. Desuden anvender vi også honningen i produkter vi laver, som fx sennep, sirup, fransk nougat og honning med sirup.
Midt i juni holder vi 'Honning- og jordbærdag', hvor du kan smage vores nyslynget honning sammen med jordbær. Se vores arrangementer

Økoligiskkologisk frugt og bær

Der var allerede frugttræer og bærbuske på gården, da vi overtog den.

Frugtplantagen har vi anlagt i 2019 med 120 æbletræer af forskellige sorter for at have både spise- og madæbler og for at have så lang en sæson som muligt.

Ud over æbletræer satte vi også træer med pærer, blommer, kirsebær, valnødder, kastanjer, hasselnødder, hyld, kvæde og buske med brombær, stikkelsbær, blåbær, solbær, ribs, havtorn og hindbær samt rabarber.

I foråret 2020 plantede vi jordbær og asparges.

Bær og frugt sælges frisk i sæsonen. Vi pakker også bær som sælges på frost. Frugt og bær bruger vi også i vores produktion af syltetøj, saft og sirup i spændende smagsfulde varianter, og som smagsgiver i vores slik.

Sheree Ann Kratmann Indiongco har været forbi for at lave et interview med os.
Se interviewet på hendes YouTube-kanal

Økoligiskkologiske grøntsager

Vi dyrker blandt andet kartofler, løg, asparges, kål, flere spændende bønner, squash, rødbeder og jordskokker.

Når vi skal gøde jorden kommer gødningen fra grøntgødning og møg fra vores økologiske hønsene.

Grøngødningen er en betegnelse for planter der ikke skal spises af mennesker, men som hjælper med at opsamle og fiksere kvælstof, øge humusindholdet, løsne jorden, minimere ukrudt.

Hos os benytter vi primært græs og kløver som grøngødning, hvor kløveren er med til at sikre kvælstof til grøntsagerne og græsset er med til at tilføre humus til jorden.

Når der muges ud i hønsehuset, lægges møg og strøelse i en beholder så det kan kompostere. Om foråret spredes dette ud på markerne og nedfældes i jorden inden grøntsagerne plantes. Desuden benytter vi en vandopløsning af hønsemøg til at vande med for sikre at grøntsagerne har den næring de har behov for